Odpowiedzi

2010-02-17T19:16:42+01:00
A. 7x sześcian - 3x kwadrat, dla x = -2
x²(7x-3)= 4(-14-3)= 4*(-17)= -68

b. 3x kwadrat + 6ax, dla x =jedna trzecia , a = jedna szusta
3x(x+2a)= 3*⅓(⅓+2*¹/₆)= 1(⅓+⅓) = ⅔

c. 5ab - 10a kwadrat b + 15ab kwadrat, dla a = -1, b = 2.
5(ab-2a²b+3ab²)= 5(-2-2*2+3*4)= 5(-2-4+12)= 5*6= 30
2010-02-17T19:33:36+01:00
A) 7x sześcian - 3x kwadrat , dla x= -2
x kwadrat (7x-3) = (-2)2 (do potęgi 2) * (7*(-2)-3)=4*(-14-3)=4*11=44
B) 3x kwadrat + 6 ax , dla x= 1/2 , dla a= 1/6
x(3x + 6a) = 1/2*(3*1/2 + 6*1/6) = 1/2*(1 i 1/2 + 1)= 1/2*2 i 1/2 = 1,25
C) 5ab - 10 a kwadrat b + 15 ab kwadrat , dla b=-1 , dla b=2
ab (5-10a+15b)= -1*2 (5-10*2+15*(-1) ) = -2*(5-20-15) = -2*(-30)= 60