Samochód Jana zużywa 6,5 l. paliwa na 100 km. 1 l. paliwa kosztuje 4,80 zł. Jan zamierza przejechać samochodem z domu do stadniny oddalonej o 40 km. Oblicz ile będzie kosztowało paliwo na przejazd z domu do stadniny i z powrotem .

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-17T19:06:42+01:00
6,5 l paliwa na 100 km
czyli 1,3l paliwa na 20km (100km:5 = 20km, 6,5l:5 = 1,3l)
1l paliwa kosztuje 4,80 zł
droga do stadniny 40km
2*40km = 80km
80km:20km = 4
4*1,3l = 5,2l
5,2*4,80zł = 24,96zł
Odp. Paliwo będzie kosztowało 24,96zł.
II sposób
czyli 1,3l paliwa na 20km (100km:5 = 20km, 6,5l:5 = 1,3l)
100km - 20 km = 80km
6,5l - 1,3 l = 5,2l
5,2*4,80zł = 24,96zł
Odp. Paliwo będzie kosztowało 24,96zł.
1 5 1
2010-02-17T19:07:36+01:00
1.6,5-100 40+40=80
2.X-80
3.X=6,5*80/100
4.X=5,2 LITRA
5.5,2 LITRA
1 4 1