Odpowiedzi

2010-02-17T19:54:08+01:00
R-28 zadan
w czwartek - x
piatek- 2x
sobota-4x
4x+2x+x=28
7x=28 / :7
x=4
czwartek - 4
piatek- 8
sobota- 16



Mam nadzieje ze pomoglam..;***
2010-02-17T19:54:54+01:00
X- liczba zadan rozwiazanych w czwartek
2x - liczba zadan rozwiazynych w piatek
2*2x = 4x- liczba zadan rozwiazanych w sobote

x+2x+4x=28
7x= 28 / 7
x=4

x=4 - zadania rozwiazane w czwartek
2x=2*4=8 zadania rozwiazane w piatek
4x=4*4=16 zadania rozwiazane w sobote

2010-02-17T19:55:04+01:00
X+2x+2y=28

dla x=4

4+8+16=28 :)