Odpowiedzi

2009-10-14T11:54:02+02:00
Od wielu lat, w naszym domu, staramy się kultywować tradycję wypieku tradycyjnego pieczywa obrzędowego tzw. „Korowaj”. „Nasz korowaj”, korowaj lipski wytwarzany jest z własnej, białej mąki. Jest w kształcie walca z warkoczem po obwodzie ciasta. Warkocz spleciony jest z trzech wałków ciasta (mąka i woda). Zdobią go również gąski (od 8 do 14), zawsze do pary, cztery kłosy skierowane na cztery strony świata oraz gniazdko w środku. Średnica korowaja waha się od 21 do 25cm.
2009-10-14T11:57:52+02:00
Korowaj

SKŁADNIKI: * 2 - 2,5 kg mąki * 100 g drożdży * 1 l mleka * 6- 8 jajek * 250 ml śmietany * 100 g masła * łyżka miodu * sól * 100 g rodzynek
WYKONANIE: Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Pamiętamy, żeby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową. Drożdże wraz z mąką i solą rozpuszczamy w letnim mleku i dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po około 2- 3 godzinach, gdy zacznie opadać dodajemy do niego jaja, masło, śmietanę i miód. Wyrabiamy tak, jak każde ciasto drożdżowe, aż zacznie odchodzić od ręki. Stawiamy ciasto w misce przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ponownie ciasto wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, po to, żeby na koniec ubić je wałkiem i włożyć do formy posmarowanej masłem. Zwyczajowo wierzch ciasta ozdabia się figurkami lub kwiatami wykonanymi z ciasta. Smarujemy ciasto z wierzchu rozbełtanym jajkiem, wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 st. C.