Przedstaw w postaci iloczynu.

a) (x + y) x(pomnożyć) a + (x + y) x(pomnożyć) b =
B) 3(z-y) - a(z-y) =
C) (m-1)(k-1)+(k-1)(m+1) =
D) (a-1)(b+c)-(a-1)(b-c) = (a-1)((b+c) - (b-c)) = (a-1) x (2x) - 2c (a-1) <---- to było na lekcji dla przykładu zrobione. Najleoiej jak napiszecie z tłumaczeniem o co kaman i dlaczego tak a nie inaczej, ale bez też ujdzie. Potrzebne do 22.00. Z góry dzieki.

1

Odpowiedzi

2010-02-18T13:53:30+01:00
A) (x + y) a + (x + y) b =
ax+ay+bx+by
B) 3(z-y) - a(z-y) =
3z-3y-az+y
C) (m-1)(k-1)+(k-1)(m+1) =
(mk-1m-1k+1)+(mk+1k-1m-1)=
2mk-2m
D) (a-1)(b+c)-(a-1)(b-c) =
ab+a-1b-1c-(ab-ac-1b+1c)=
ab+a-1b-1c-ab+ac+1b-1c=
a-2c+ac

trzeba pomnożyć nawias przez nawias (jeśli jest,jak nie ,to liczbę przed nawiasem z nawiasem)
mnożąc dwa minusy powstaje plus,a plus z minusem -to minus
przy dodawaniu plusa z minusem odejmujemy mniejszą od większej i wynik zależy,czy ta większa liczba była dodatnia,czy ujemna,jeśli ujemna-to wynik ujemny
jeśli dodajemy dwa minusy-wynik zawsze ujemny
14 2 14