Odpowiedzi

2010-02-18T02:54:30+01:00
3x+½y=m
-6x-y=5 => y=-6x-5

Wstawiamy y z drugiego do pierwszego:
3x -½(6x+5) = m
m = -2,5

Dla m = -2,5 układ będzie nieoznaczony, bo pierwsze równanie po wstawieniu drugiego będzie prawdziwe niezależnie od x, a więc też od y, bo ten zależy od x.
Spr.
3x + ½y = -2,5      /*(-2)
-6x-y=5

-6x - y = 5
-6x - y = 5
Otrzymaliśmy 2 identyczne równania, więc rzeczywiście dla m=-2,5 układ równań jest nieoznaczony, tzn. istnieje nieskończenie wiele par (x,y) spełniających go.