Wypisz cechy nisz ekologicznych bociana czarnego,białego i żurawia ,cechy różne oraz wspólne
wez pod uwage srodowiska gniazdowania ptaków ,ich upodobania pokarmowe.,miejsca i sposob zdobywania pokarmu,pory i sposób wedrówek,miejsca zimowania

1

Odpowiedzi

2010-02-17T23:04:12+01:00
ŻURAW

Cechy charakterystyczne: Budowa wysmukła, podobna do bociana, szyja długa, cienka, głowa mała, zakończona długim ostrym dziobem. Ubarwienie głowy biało-czarne, grzbietu karminowe, końce piór czarne. Ogon zbudowany z piór w kształcie pokarbowanych lotek.

Tryb życia: Ptak wędrujący. Stada formują się w kształt klucza, wydają przy tym charakterystyczne głośne dźwięki. W czasie lotu przyjmują postawę wyprostowaną, skrzydłami porusza powoli, ale w dużym zakresie ruchu.

Odżywianie: gryzonie, owady, nasiona.

Rozmnażanie: Gniazda budują na ziemi z różnych roślin, o średnicy do 80 cm, składają w nich jaja w ilości dwóch, mają one szarozieloną barwę lub szarożółtą. Wysiadywane są przez okres około miesiąca, młode ptaki przebywają w gnieździe ok. 65 dni.

BOCIAN BIAŁY

Cechy charakterystyczne: Ubarwienie upierzenia białe, końce skrzydeł i ogona czarne. Nogi długie i czerwone, dziób długi i czerwony, ostro zakończony. W locie postawa wyprostowana, wykorzystuje ciepłe prądy oraz powierzchnię skrzydeł, porusza się głównie lotem szybowcowym.

Odżywianie: Owady, płazy, małe gady, małe ssaki.

Gniazda: Średnica ok. 1-1,5 m, zbudowane z łodyg roślin. Budowane są na dachach budynków gospodarczych lub w ich pobliżu, a także na kominach, słupach energetycznych.

Rozmnażanie: Bociany składają jaja w ilości 4-5 sztuk, w okresie pod koniec kwietnia, a następnie wysiadują przez 34-35 dni. Młode pisklęta pozostają w gnieździe przez ok. 2 miesiące.

BOCIAN CZARNY

Cechy charakterystyczne: jest to duży ptak o czerwonym dziobie i długich czerwonych nogach. Poza białym brzuchem reszta upierzenia jest czarna z lekkim połyskiem. Masa ciała bociana czarnego osiąga średnio 3 kg, a rozpiętość skrzydeł sięga ok. 195 cm.

Gniazda:W jednym gnieździe para bocianów może żyć nawet przez kilkanaście lat. Do Polski przylatują pod koniec marca, a odlot przypada na przełom sierpnia i września.

rozmnazanie:W czasie lęgu samica składa od 1 do 5 jaj

jedzenie:Za pokarm służą bezkręgowce, żaby i ryby. Na miejsce lęgu ptaki te wybierają zazwyczaj gęste drzewostany, jednak od wielu lat obserwuje się je i w rzadkich lasach położonych ok. kilkaset metrów od zabudowań człowieka. Gniazda budowane są na terenach wilgotnych, w sąsiedztwie rzek lub strumyków.
12 4 12