Odpowiedzi

2010-02-18T12:38:29+01:00
1km = 1000m
1.5km=1500m
1500×8=12000m²
12000m²-pole całej jezdni+chodnik
1.5m ×2×1500=3×1500=4500
12000÷120=100
4500÷120=37.5
odp.: Chodnik stanowi 37.5% drogi.
1 1 1
2010-02-18T12:42:26+01:00
Pole drogi - 1500m x 8m =12000m2
pole chodników- 2x ( 1.5m x 1500m) =2 x 2250 m2= 4500m2
sposób na krzyż:
100 % - 12000m2
x % - 4500m2
x=100 % x 4500 m2 - to jest pod kreską
12000 m2, czyli 100 x 4500 m2 podzielic przez 12000
x= 3,75 %
odp. : chodnik stanowi 3,75 % części drogi.
:)

1 4 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-18T12:42:29+01:00
Dane:
dł.drogi=1,5km=1500m
szer.drogi=8m
dł.chodnika=1500m
szer.chodnika=1,5m

musimy obliczyć pole drogi całej=> droga ma kształt prostokąta z tąd Pdrogi=1500*8=12000m2
Pole chodnika też jest prostokątem więc
Pchodnika=2*1,5*1500=4500m2
liczymy teraz procent
Pchodnika/Pdrogi*100%=450000/12000%=450/12%=37,5%