Odpowiedzi

2010-02-18T13:57:11+01:00
8-5+13=10
4-7 +5=8
9-49-8=48
4+16: (-8)=12
2010-02-18T14:00:20+01:00
A)8+(-5)+13= 8 - 5 + 13 =16
b)4-7-(-5)= 4 - 7 + 5 = 2
c)(3-7)*(-8)= 32
d)4-(-16):(-8)= 2

Jeżeli w wyrażeniu występuje tylko odejmowanie albo dodawanie i odejmowanie, to działania te
wykonujemy w takiej kolejności, w jakiej są zapisane, od strony lewej do prawej.
tak jak przykład a i b


Kolejność wykonywania działań:

- działania w nawiasach

- potęgowanie i pierwiastkowanie

- mnożenie i dzielenie

- dodawanie i odejmowanie