Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-18T14:30:39+01:00
W klasie dzieci jest razem 29, dziewcząt o 5 więcej, więc:
29-5=24
Teraz mamy po rowno dziewcząt i chłopców, więc:
24:2=12
to jest liczba chlopcow, a skoro dziewcząt jest o 5 więcej to:
12+5=17

Podsumowując:
chłopców 12
dziewcząt 17
32 4 32
  • Użytkownik Zadane
2010-02-18T14:34:35+01:00
W klasie dzieci jest razem 29, dziewcząt o 5 więcej, więc:
29-5=24
Teraz mamy po rowno dziewcząt i chłopców, więc:
24:2=12
to jest liczba chlopcow, a skoro dziewcząt jest o 5 więcej to:
12+5=17


Jest 12 chłopców i 17 dziewcząt.
5 2 5
2010-02-18T14:47:16+01:00
Chłopcy: x
Dziewczęta: x+5
Cała klasa VI: 29

x+x+5=29
2x+5=29 |-5 (odejmujemy od obu stron)
2x=24 |:2
x=12
Spr.:
12+12+5=29
Odp.: Chłopców było 12, a dziewczyn o 5 więcej czyli 17.
21 4 21