Wykonaj odejmowanie i zredukuj wyrazy podobne.
a) 5x-( 2 - 6x ) =
b)-2ab- ( 3ab-4b+7)=
c) (3x - 2y ) - ( 4x _ 2y-1)=
d) (-6+5y-3) - (2x+3y-1)=
e) ( 8ab-4a+b) - ( ab-5a-2b)=
f) ( 3a(do potegi 2 ) - 2a)- ( 5a-4a(do potegi2) ) - ( b-2a(do potegi2) +a)=

1

Odpowiedzi

2010-02-18T15:19:20+01:00
A) 5x-( 2 - 6x ) = 5x - 2 + 6x = 11x - 2
b)-2ab- ( 3ab-4b+7)= -2ab - 3ab + 4b - 7 = -5ab + 4b - 7
c) (3x - 2y ) - ( 4x - 2y-1)= 3x - 2y - 4x + 2y +1 = -x +1
d) (-6+5y-3) - (2x+3y-1)= -6 + 5y - 3 - 2x - 3y +1 = -2x + 2y - 8
e) ( 8ab-4a+b) - ( ab-5a-2b)= 8ab - 4a +b - ab + 5a - 2b = 7ab + a - b
f) ( 3a(do potegi 2 ) - 2a)- ( 5a-4a(do potegi2) ) - ( b-2a(do potegi2) +a)=
= (3a² - 2a) - (5a - 4a²) - (b-2a²+a) = 3a² - 2a - 5a +4a²-b+2a²-a =
= 9a²-8a-b
Rozwiązywałem przykłady napisane, nie moja wina jeśli źle przepisałeś z książki :P W razie problemów chętnie wytłumacze
4 4 4