!!!!Przepis!!!!!
weź:2/3 funta przesianej mąki
1/4 funta cukru
2/5 funta wiejskiego cukru
cały funt masy orzechowej
4/9funta najlepszych konfitur
3 żółtka,ale nie mniej niz 1/20 funta
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a)W starej ksiązce kucharskiej znalazłem przepis na placek z masą orzechowa.
Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka??
b)Jeden funt to około 400g. czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka :mąki czy cukru?O ile dekagramów więcej?
c)Ile kg ważą wszystkie potrzebne produkty?
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Napisz obliczenia i rozwiąż

2

Odpowiedzi

2010-02-18T15:41:09+01:00
⅔+¼+⅖+ 1+ ⁴/₉+ 1/20 = 120/180 + 45/180 + 72/180 + 1+ 80/180 + 9/180 =
= 1 326/180 = 2 146/180 = 2 i 73/90 funta.

B) 2/3 : 1/4
8/12 > 3/12 -> więcej mąki.

2/3 * 4 = 8/3 dag
1/4 * 4 = 1 dag

2⅔ - 1 = 1⅔dag
Odp. Więcej mąki o 1⅔dag.

c) 2 73/90 * 0,4 = 1,125 kg

Nie wiem czy dobrze.
1 5 1
2010-02-18T15:50:16+01:00
A)⅔ + ¼ + 1 + 4/9 + 1/20 = 60/90 + 36/90 + 1 + 30/90 + 5/20 +1/20 =
136/90 + 1 27/90 = 163/90 = 2 cale i 73/90

b 1 funt = 400 g = 40 dag
⅔ razy 40 dag = 80/3 = 26 calych i ⅔
¼ razy 40 dag= 10 dag
26 calych i ⅔ - 10 dag = 16 calych i ⅔

Odp. Wiecej potrzeba maki o 16 i ⅔

c) ⅖ razy 40 dag = 16 dag
4/9 razy 40 dag = 160/9 = 17 calych i 7/9 dag
1/20 razy 40 dag = 2/1 = 2 dag

26 i ⅔ + 10 dag + 16 dag + 17 i 7/9 dag + 2 dag + 40 dag = i sobie oblicz ;D
1 5 1