Odpowiedzi

2010-02-18T16:15:46+01:00

a) Znajdź wzór tej funkcji.
y = -3x + b A = (1,3)
podstawiamy punkt A do funkcji:
3=-3+b
b=6
y=-3x+6
C) Wykres danej funkcji przesunieto pionowo w dół o 4 jednostki.
o przesunieciu pionowym mowi nam wspolczynnik b a wiec nasze 6 jezeli przesuwamy w dol o 4 to musimy odjac czyli 6-4=2 a wiec nasza f ma postac:
y=-3x+2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-18T16:16:49+01:00
A) Znajdź wzór tej funkcji.
Mamy A = (1,3) , y=-3x+b , ponieważ punkt A należy do funkcji to podstawiamy x,y punktu A do funkcji y.

3=-3+b
b=6
y=-3x+6

C) Wykres danej funkcji przesunieto pionowo w dół o 4 jednostki. Napisz wzór funkcji, której wykresem jest otrzymana prosta.

Mamy nasz wzór : y=-3x+6 , musimy przesunąć o 4 w dół zatem mamy :
y=-3x+6-4
y=-3x+2