1. Samochód o masie 100 kg rusza z miejsca ruchem jednostajnie przyspieszonym pod działaniem siły 1500 N. Oblicz po jakim czasie uzyska on prędkość 54 km/h.

2. Samolot zwiększył swoją prędkość od wartości 250 km/h do 340 km/h w czasie 20 sekund. Ile wynosiło średnie przyspieszenie jego ruchu.

3. Samochód o masie 1500 kg porusza się z prędkością 54 km/h.
W pewnej chwili kierowca wyłączył silnik i samochód zatrzymał się po upływie 30 sekund. Oblicz siłę oporu ruchu.

Kto pierwszy zrobi od razu dostanie Najlepsze Zadania. Z góry dziękuje za zrobienie !

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-18T16:25:06+01:00
1.
m=100kg
F=1500N
Vp=0
Vk=54km/h= [15 m/s]
deltaV=Vk
t=?
F=am
a=F/m
a=15 [m/s^2]
a=Vk/t
t=Vk/a=15/15=1 [s]

2.
a=deltaV/t
delta V=Vk-Vp=340-250=90km/h=25m/s
t=20s
a=25/20=1,25[m/s^2]

3.m=1500kg
Vp=54km/h=15m/s
Vk=0
deltaV=0-15=-15m/s
(minus, ponieważ następuje zmniejszenie prędkości)
t=30s
a=deltaV/t=-15/30= -0,5[m/s^2]
(minus, bo ruch opóźniony)
F=am=-0,5 razy 1500=-750N
(minus oznacza, ze zwrot siły jest przeciwny do ruch pojazdu)