Odpowiedzi

2010-02-18T16:19:58+01:00
45zł*0,08=3,6 zł - o tyle podniesiono cenę
45zl+3,6 zł - 48,6zł - cena po podwyżce

48,6zł*0,2=9,72 zł - o tyle obniżono cenę
48,6zł-9,72 zł=38,88 - cena po obniżce
2010-02-18T16:20:51+01:00
Cena po podwyżce:48,60 zł
cana po obniżce: 38,88 zł
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-18T16:25:29+01:00
45÷100= 0,45(zł)
8×0,45=3,6 (zł)
45+3,6= 48,6 (zł)
3,6 zł- cena podwyżki 8%

48,6÷100=0,486 (zł)
0,486×20=9,72 (zł)
48,6-9,72=38,88
cena obniżki 20%- 9,72 (zł)

myślę że pomogłem
liczę na naj