Odpowiedzi

2010-02-18T16:23:04+01:00
3x=4+2
3x=6/3
x=2



2t-5t=-1-5
-3t=-6/(-3)
x=2

Wytłumaczę ci to w wiadomości
2010-02-18T16:23:56+01:00
3x - 2 = 4 / +2
3x = 4 + 2
3x = 6 / :3
x = 6 : 3
x = 2


2t + 5 =5t -1 / - 5
2t = 5t - 6 / - 5t
- 3t = -6 / :(-1)
3t = 6 / :3
t = 2

Mam nadzieje że jest zrozumiale napisane ;D
2010-02-18T16:27:14+01:00
A)
3x - 2 = 4
Do obu stron równania dodajemy 2 po to aby pozbyć się liczby -2 po lewej stronie
wyjdzie nam:
3x = 6
Aby po jednej stronie został jeden x musimy obie strony równania podzielić przez 3
wyjdzie nam:
x=2

b)
2t + 5 =5t -1
Musimy pozbyć się 2t po lewej stronie, aby to zrobić odejmujemy od obu stron równania 2t
wyjdzie nam:
5=3t-1
Teraz musimy pozbyć się liczby -1
Do obu stron równania dodajemy liczbę 1
Wyjdzie nam:
6=3t
Teraz obie strony równania dzielimy przez 3
wyjdzie nam:
2=t
2 5 2