Odpowiedzi

2010-02-18T16:22:04+01:00
2010-02-18T16:22:19+01:00
przewód położony między żołądkiem a odbytem, stanowiący część układu pokarmowego. W jelicie zachodzi proces wchłaniania substancji powstałych w wyniku enzymatycznego rozkładu pokarmów.
4 4 4
2010-02-18T16:24:02+01:00


* Odchudzanie
* Diety
* Oczyszczanie organizmu
* Warzywa i owoce
* Diety w chorobie

STYL ŻYCIA

* Stres
* Relaks
* Sen
* Aktywność fizyczna
* Uzależnienia

URODA

* Włosy
* Ciało
* Twarz
* Dłonie
* Stopy

ZDROWIE RODZINY

* Pierwsza pomoc
* Dzieci
* Kobiece problemy
* Mężczyzna w potrzebie
* Seniorzy
* Opieka nad chorym
* Co zrobić, gdy

ZIOŁOLECZNICTWO

* Zioła polskie
* Zioła andyjskie i amazońskie
* Zioła inne
* Porady eksperta
* Informacje ogólne

PROFILAKTYKA

* Badania
* Testy
* Szczepienia

ZABIEGI I TERAPIE

* Terapie
* Uzdrowiska i sanatoria
* Zabiegi

ZAPYTAJ LEKARZASPECJALIŚCI

* Z czym –- do kogo
* Specjalizacje
* Wywiady

INNE

* Anatomia

INFORMATOR

* Zdrowie a prawo

WYWIADY [Poradnik Zdrowego Człowieka]
Reklama

Komentarze

mam wszystkie podane wyżej symptomy...nie mam z kim porozmawiac a obok mnie jest tylko moja 4 letni...

Depresja. Objawy

w moim przypadku z egzemą spotkałem się już jakieś 6 miesięcy więc poszedłem do specjalisty...

Egzema – przyczyny i leczenie

Dodam jeszcze ze chorobe wykryto u mnie niedawno, dlatego tak panikuje, a rakiem nastraszylam ise sa...

Zapalenie jelit

Wiem, że konsekwencją zapalenia jelita może być rak jelita grubego.. jak go uniknąć? Co oto je...

Zapalenie jelit

MOJA MALZONKA MIALA POLPASIEC W OSTRYM STADIUM, MOCNO BOLESNY, SKORZYSTALA Z PREPRATU DINO 96 jak: ...

Półpasiec – objawy, leczenie, profilaktyka

cierpie na czyraczność... wyskoczyl mi kolejny(7) czyrak tym razem na twarzy. pozostale na posladk...

Czyrak – brzydki wrzód czy choroba?

Artykuł dobrze opisuje tą chorobę. Właśnie mija 3 tydzień jak zdiagnozowano u mnie półpaśca...

Półpasiec – objawy, leczenie, profilaktyka
Jelito grube – budowa, funkcje i choroby PDF Drukuj Poleć znajomemu

Poleć artykuł innym
Wykop
Sfora
Blip
Flaker
Śledzik
Spinacz
Pinger
Google

Coraz częściej słyszymy o chorobach jelita grubego, zwłaszcza zaś o hemoroidach, czyli żylakach odbytu i o nowotworach. Przy tej okazji pojawia się zawsze refleksja o współczesnej diecie i stylu życia, mających ogromny wpływ zarówno na te schorzenia, jak i na funkcjonowanie jelita grubego. Jego rola w organizmie jest bardzo ważna, z czego na ogół nie zdajemy sobie w pełni sprawy. Bardziej interesuje nas żołądek, wątroba, dwunastnica. Może dlatego, że zakłócenia ich pracy objawiają się różnymi dolegliwościami bólowymi, a te zwracają naszą uwagę. Znaczenie jelita grubego uświadamiamy sobie dopiero wtedy, gdy ten odcinek układu pokarmowego zaczyna przysparzać nam poważnych zdrowotnych kłopotów.



Funkcja ważna, choć wstydliwa

Najważniejsza funkcja, jaką pełni jelito grube to tworzenie i wydalanie kału. To jest zapewne główna przyczyna, dla której mówi się o nim mało i z pewnym zawstydzeniem. Ten aspekt naszej fizjologii związany z wydalaniem istotnie nie jest tematem wdzięcznym, ale i nie zasługuje na przemilczenie.

Jelito grube ma do 150 cm długości i do 8 cm szerokości w stanie rozkurczu. Bywa często utożsamiane z okrężnicą, stanowiącą jego najdłuższą część. Zaczyna się od zastawki krętniczo-kątniczej na granicy z jelitem cienkim, a kończy – odbytnicą wraz z kanałem odbytowym. Fragment jelita grubego poprzedzający okrężnicę nosi nazwę jelita ślepego, inaczej kątnicy. Nazwa jelita ślepego bierze się stąd, że jeden jego koniec przechodzi w okrężnicę, a drugi ma „ślepe” zakończenie i wyrostek robaczkowy, zwieszający się swobodnie nad brzegiem miednicy mniejszej nad prawym podbrzuszem, znany powszechnie jako ślepa kiszka.

Do jelita grubego trafiają w zasadzie bezużyteczne resztki pokarmowe, bo cenne składniki zostały wcześniej wchłonięte w jelicie cienkim. Właśnie te resztki zostają zagęszczone i przekształcone w kał. W trakcie tego procesu następuje usuwanie substancji odpadowych i toksycznych. Bytujące w jelicie bakterie rozkładają resztki pokarmowe, produkują enzymy i niektóre witaminy, z bardzo potrzebną witaminą K na czele. Podczas rozkładu polisacharydów przez bakterie jelitowe powstają substancje odżywcze dla nabłonka jelita grubego. Jelito grube o ściankach charakteryzujących się dużą przepuszczalnością, ma podstawowy wpływ na gospodarką wodno-elektrolitową organizmu. Okrężnica natomiast odgrywa kluczową rolę w systemie odpornościowym organizmu.



Dlaczego jelito choruje?

Wśród najczęściej występujących chorób jelita grubego wymienia się: żylaki odbytu, czyli hemoroidy, uchyłki, polipy, zapalenie wyrostka robaczkowego, nowotwory złośliwe, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego i chorobę Leśniowskiego-Crohna, która jednak należy w naszym kraju do schorzeń notowanych stosunkowo rzadko.

Poszczególne choroby i dysfunkcje mają na ogół określone przyczyny. Istnieje jednak grupa czynników patogennych wspólnych dla większości zaburzeń. Warunkuje je bowiem w dużej mierze to, co jemy, oraz jak jemy, czyli składniki spożywanych pokarmów oraz niewłaściwe nawyki żywieniowe, np. jedzenie nieregularne i w pośpiechu. Na sprawność działania jelita grubego wpływają i inne okoliczności, m.in. codzienne stresy i nerwowość, brak fizycznej aktywności, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, nawykowe wstrzymywanie defekacji.

To jest ogólne tło osłabiania jelitowej motoryki, co prowadzi do dłuższego zalegania w jelicie resztek pokarmowych i toksyn uwalniających się przy ich rozkładzie. Toksyny poprzez ścianki jelita wnikają do krwiobiegu, a zatruwając organizm, rzutują na funkcjonowanie wielu organów. „Śmierć czai się w jelitach” – mawiał średniowieczny alchemik i medyk, Paracelsus.

Długie zaleganie treści jelitowej pociąga za sobą rozwój szkodliwych dla człowieka szczepów bakterii, zakłóca równowagę pomiędzy poszczególnymi składnikami flory bakteryjnej.

Mięśniówka zdrowego jelita grubego dobrze radzi sobie z treścią pokarmową, bo jelito jest sprężyste i mobilne, energicznie przemieszcza treść, zapewnia jej sprawne wydalenie. Osłabiona mięśniówka chorego jelita sprawia, że cały ten proces dokonuje się wolniej, prowadząc do samozatruwania organizmu. Wtórują w tym niepożądane bakterie. Gnijące pozostałości osiadają na ściankach jelita, a osady ograniczają przepływ substancji odżywczych, wody i elektrolitów. W ten sposób funkcjonowanie jelita zostaje poważnie zaburzone.


Choroby jelita a cywilizacja

Trudno byłoby opisywać poszczególne choroby jelita grubego, z których wszystkie powodują szereg nieprzyjemnych objawów i obniżają komfort życia, lecz nie wszystkie są dla niego zagrożeniem. Znamienne jest jednak to, że zaniedbanie bądź zlekceważenie dolegliwości nie zaliczanych do niebezpiecznych może z biegiem czasu doprowadzić do poważnych i brzemiennych w skutki kłopotów. Nie bez powodu polipy jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego uznaje się za stany przedrakowe.

Nowotwór złośliwy jelita grubego to coraz częściej występujący rak przewodu pokarmowego. 60 proc. przypadków tej choroby dotyczy końcowych odcinków jelita – esicy i odbytnicy. Choroba dotyka już nie tylko ludzi starszych (po 60 r.ż.), lecz także znacznie młodszych. Częściej atakuje mężczyzn.

Czynniki ryzyka choroby w nikłym stopniu mają podłoże genetyczne. Wiążą się przede wszystkim z nawykami żywieniowymi i trybem życia. Rozwojowi zmian nowotworowych w jelicie grubym, a także innych patologii w jego obrębie szczególnie sprzyja dieta uboga w błonnik, a bogata w zwierzęce tłuszcze, czerwone mięso, żywność wysoko przetworzoną. Kraje basenu Morza Śródziemnego, Azji i Dalekiego Wschodu notują znacznie mniej przypadków raka jelita grubego, co zdaje się potwierdzać znaczenie żywienia w powstawaniu tej choroby.

O ile niedostatek błonnika pokarmowego i obecnych np. w jogurcie bakterii poprawiających perystaltykę jelit i korzystnie wzbogacających mikroflorę pogarsza funkcjonowanie jelita grubego, o tyle siedząca praca, mała aktywność fizyczna i częste zaparcia sprzyjają powstawaniu hemoroidów, choć przyczyna tworzenia się żylaków odbytu nie jest w pełni poznana. Wiadomo jednak, że i w tym przypadku duży wpływ ma złe odżywianie i długotrwałe zaparcia. Przypadłość ta objawia się krwawieniem z odbytu i ma kilka etapów. W stadiach zaawansowanych krwawienia łączą się z bólem, a guzy krwawnicze, dużych już rozmiarów, wypadają na zewnątrz.
4 3 4