A) w klasie jest 26 uczniów. Chłopców jest o m4 wiecej niż dziewcząt. ilu jest chłpców w tej klasie ?
b)SREDNIA WAGA CHŁOPCÓW WYNOSI 45 KG , A ŚREDNIA WAGA DZIEWCZAT 48 KG.ILE ŁĄCZNIE WAŻĄ UCZNIOWIE TEJ KLASY?
C)JAKA JEST ŚREDNIA WAGA UCZNIA TEJ KLASY ?

2

Odpowiedzi

2010-02-18T16:29:19+01:00
A) 26-4=22
22/2=11
11+4=15
b)15*45kg=675kg
11*48kg=528kg
675kg+528kg=1203kg
c)1203kg/26=46,2692308kg
2010-02-18T16:32:15+01:00
A) x-liczba chłopców
x+x-4=26
2x=22 /:2
x=11

b) d-waga wszystkich dziewczyn
c-waga wszystkich chłopców

d/11=48 /*11
d=528kg

11+4=14
c/15=45 /*15
c=675kg

razem:675kg+528kg=1203kg

c)1203kg:26≈46kg