Dam naj;)Zróbciee chociaż jedno;***
1.a) 1cm sześcienny rtęci waży 13,5g.Ile waży 1 litr rtęci?
b)1 litr oleju słonecznikowego waży 92 dag.Ile waży 1 cm szęśienny tego oleju?
2.Śniardwy to największe pod względem powierzchni jezioro w Polsce.Objętość wody w tym jeziorze wynosi około 0,66 km sześciennrgo.Wyobraż sobie że wodę z tego jeziora przelewa się do stulitrowych beczek.Czy bilion takich beczek wystarczy?(proszę o obliczenia)
3.Akwarium w kształcie prostopadłościanu o krawędziach długości 50cm,30cm,20cm jest wypełnione do połowy wodą.
a)Ile waży woda w tym akwarium?
b)O ile cm podniesie się poziom wody w akwarium gdy dodajemy 3 litry wody?
c)Ile wody należy dodać do tego akwarium,aby było wypełnione do trzy-czwarte wysokości?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-18T16:34:48+01:00
1.a) 1cm sześcienny rtęci waży 13,5g.Ile waży 1 litr rtęci?
b)1 litr oleju słonecznikowego waży 92 dag.Ile waży 1 cm szęśienny tego oleju?

a) 1cm szescienny = 13,5g
1 litr = 1000cm szesciennych = 13,5*1000= 13500g = 13,5kg <-- tyle wazy 1 litr rteci

b) 1 litr oleju = 92 dag
1 litr = 1000cm3

92dag= 920gram = 920000 miligram
920000/1000= 920 miligramow <-- tyle wazy lyzeczka oleju


2.Śniardwy to największe pod względem powierzchni jezioro w Polsce.Objętość wody w tym jeziorze wynosi około 0,66 km sześciennrgo.Wyobraż sobie że wodę z tego jeziora przelewa się do stulitrowych beczek.Czy bilion takich beczek wystarczy?(proszę o obliczenia)

0,66km szesciennego = 660 000 000 000 litrow
bo 1km szescienny = 1 000 000 000 000 litrow

660 000 000 000/100= 6 600 000 000
bilion beczek wystarczy, potrzeba dokladnie 6,6 miliarda beczek


3.Akwarium w kształcie prostopadłościanu o krawędziach długości 50cm,30cm,20cm jest wypełnione do połowy wodą.
a)Ile waży woda w tym akwarium?
b)O ile cm podniesie się poziom wody w akwarium gdy dodajemy 3 litry wody?
c)Ile wody należy dodać do tego akwarium,aby było wypełnione do trzy-czwarte wysokości?

50cm*30cm*20cm= 5dm*3dm*2dm = 30dm szesciennych czyli 30 litro

wypełnione jest do połowy czyli 15 litrów
a) Połowa czyli 15 litrów wody = 15kg, bo 1 litr wody = 1 kg

b)nie wiem co u Ciebie jest wysokoscią, zakładam, ze to 20cm, to wysokosc wiec:

5dm*3dm= 15dm kwadratowych
dolewamy 3 litry wody czyli jest lacznie 18 litrow
18litro = 18dm szesciennych
18dm szesciennych/ 15dm kwadratowych = 1,2dm = 12cm
czyli woda podniesie się o 2cm

c) 3/4 wysokosci czyli na wysokosc 15cm
50cm*30cm*15cm= 5dm*3dm*1,5dm= 22,5dm szesciennego = 22,5 litrow
obecnie w akwarium jest polowa czyli 15 litrow, wiec nalezy dodac jeszcze 7,5 litra
13 3 13
2010-02-18T16:39:29+01:00
Zad1a).wydaje mi sie ze 1 litr rtęci bedzi wazyc 1350g

zad1b). mysle ze 1 cm szescinny oleju będzie wazyc 0,092g
2 1 2