Maria i Marek wybierają się na wycieczkę . Do plecaka wkładają a kg chleba , (a - 0,6 ) kg kiełbasy , 0,2a kg czekolady, (a + 0,5 ) kg owoców i 2a 1 wody mineralnej . Oprócz tego do plecaka wkładają dwa parasole o łącznej masie 1,5a kg oraz aparat fotograficzny ważący 0,3a kg . Pusty plecak waży 0,8a kg . Ile kilogramów Marek będzie niósł na plecach na początku wycieczki , a ile na końcu po zjedzeniu i wypiciu wszystkiego ? Wykonaj obliczenia dla :
a) a = 1 b) a = 1,3

Proszę pomóżcie !! Daje NaJJ ; >
Z Góry Dziękuje !!

2

Odpowiedzi

2010-02-18T17:17:09+01:00
Na początku

a) 0.6a+0.2a+0.5a+2a+1.5a+0.3a+0.8a=5.9a=5.9x1=5.9
b) 0.6a+0.2a+0.5a+2a+1.5a+0.3a+0.8a=5.9a=5.9x1.3=7.67

na koniec

a) 1.5a+0.3a+0.8a=2.6a=2.6x1=2.6
b) 1.5a+0.3a+0.8a=2.6a=2.6x1.3=3.38
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-18T17:30:45+01:00
Waga plecaka na początku wycieczki:
0,8a + a + (a - 0,6) + 0,2a + (a + 0,5) + 2a + 1,5a + 0,3a = 0,8a + a + a - 0,6 + 0,2a + a + 0,5 + 2a + 1,5a + 0,3a = 6,5a + 1,3a - 0,1 = 7,8a - 0,1

a = 1
7,8 - 0,1 = 7,7(kg)
a = 1,3
7,8(1,3) - 0,1 = 10,14 - 0,1 = 10,04 (kg)

Waga plecaka po zjedzeniu wszystkiego:
1,5a + 0,3a + 0,8a = 2,6a (kg)

a = 1
2,6(kg)
a = 1,3
2,6 * 1,3 = 3,38(kg)