Chciałbym poprosić o pomoc w rozwiązaniu 2 zadań
1)na seans filmowy o godzinie 20:00 sprzedano 450 biletów, czyli tyle samo co na wcześniejszy seans a godzinie 17:00, ale biletów ulgowych sprzedano o 40% mniej a normalnych o 50% więcej niż poprzednio. ile biletów ulgowych sprzedano na oba seanse?

2)Pan Sławek 20% swojej Kwietniowej pensji przeznaczył na świadczenia (czynsz, prąd, gaz,itp.). W maju otrzymał 200zł podwyżki, ale opłaty za świadczenia wzrosły o 10% i pan Sławek przeznaczył na nie znowu 20% zarobków. Ile zarabiał w maju?

oba zadania mają być wykonane układem równań inne zgłaszam jako spam. proszę o nie dawanie zbędnych komentarzy typu ale ta matematyka głupia itd. najszybsza dobra odpowiedz otrzyma naj!!!

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-19T11:08:48+01:00
1)na seans filmowy o godzinie 20:00 sprzedano 450 biletów, czyli tyle samo co na wcześniejszy seans a godzinie 17:00, ale biletów ulgowych sprzedano o 40% mniej a normalnych o 50% więcej niż poprzednio. ile biletów ulgowych sprzedano na oba seanse?
x-bilety ulgowe
y-bilety normalne

seans o 17: x+y=450
seans o 20: x-0,4x+0,5y+y=450

x+y=450
0,6x+1,5y=450

x=450-y
0,6(450-y)+1,5y=450

x=450-y
270-0,6y+1,5y=450

x=450-y
0,9y=180 /:0,9

y=200
x=450-200=250


seans o 17: 250
seans o 20: 40% mniej
x-0,4x=250-100=150
łącznie: 250+150=400

Odp. Na oba seanse sprzedano 400 biletów ulgowych


2)Pan Sławek 20% swojej Kwietniowej pensji przeznaczył na świadczenia (czynsz, prąd, gaz,itp.). W maju otrzymał 200zł podwyżki, ale opłaty za świadczenia wzrosły o 10% i pan Sławek przeznaczył na nie znowu 20% zarobków. Ile zarabiał w maju?

x- zarobki w kwietniu
y- świadczenia w kwietniu.

20%x=y
20%(x+200)=110%y

0,2*x=y
0,2*x+40=1,1*y


0,2*x+40=1,1(0,2*x)
0,2*x+40=0,22*x
0,02x=40
x=2000

2000+200=2200
Odp. Pan Sławek w maju zarabiał 2200
1 5 1