Wykonaj następujące działania:
a) Do sumy liczb a i b dodaj ich różnię.
b) Od sumy liczb a i b odejmij ich różnicę.
c) Od różnicy liczb a i b odejmij sumę podwojonej liczby a i połowy liczby b.
Zapisz w jak najprostrzej postaci podane wyrażenia:
a) x+[x-(z-x]
b) -(-a)+(-b+a)
c) a-[b-(a+b)]
d) x-{x-[x-(x+1)-(x-1)-x]+(1-x}

1

Odpowiedzi

2010-02-18T18:13:39+01:00
A) Do sumy liczb a i b dodaj ich różnię.
a+b+(a-b)

b) Od sumy liczb a i b odejmij ich różnicę.
a+b-(a-b)

c) Od różnicy liczb a i b odejmij sumę podwojonej liczby a i połowy liczby b.
a-b-(2a+1,2b)

Zapisz w jak najprostrzej postaci podane wyrażenia:
a) x+[x-(z-x] = x+[x-z+x] = x+x-z+x = 3x-z

b) -(-a)+(-b+a) = a-b+a = 2a-b

c) a-[b-(a+b)] = a-[b-a-b] = a-b+a+b = 2a

d) x-{x-[x-(x+1)-(x-1)-x]+(1-x} = x-{x-[x-x-1-x+1-x]+1-x} = x-{x+x+1+x-1+x+1-x} = x-x-x-1-x+1-x-1 = -4x+x-1

mam nadzieje ze nic nie pomylilam
17 4 17