Odpowiedzi

2010-02-18T18:39:33+01:00
X-wiek Eweliny 15+10=25
x-3 - wiek Basi 12+10=22
x-3+7-wiek Agnieszki 19+10=29
46 - suma lat dziewcząt

x+x-3+x-3+7=46
3x=46-1
3x=45 /:3
x=15

x-3=15-3=12
x-3+7=15-3+7=19

Odp.: Za 10 lat Ewelin będzie miała 25 lat, Basia 22 lata, a Agnieszka 29 lat.
16 3 16
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-18T18:40:41+01:00
Basia: x - 3
Ewelina: x
Agnieszka: x - 3 + 7

x - 3 + x + x - 3 + 7 = 46
3x = 46 +3 + 3 - 7
3x = 45
x = 45/3
x = 15

spr. 15 - 3 + 15 + 15 - 3 +7 = 46

Basia 15 - 3 = 12 lat
Ewelina 15 lat
Agnieszka 15 - 3 + 7 = 19 lat

12 lat + 10 lat = 22 lata - Basia
15 lat + 10 lat =25 lat - Ewelina
19 lat + 10 lat = 29 lat - Agnieszka





62 4 62
2010-02-18T18:44:28+01:00
Basia Ewelina Agnieszka
x x + 3 x + 7

x + x + 3 x + 7 = 46
3x + 10 = 46 / - 10 (minus dziesięć)
3x = 36 / : 3 (dzielone przez trzy)
x = 12


Basia Ewelina Agnieszka
12 lat 12 + 3 = 15 12 + 7 = 19

Za dziesięć lat :

Basia Ewelina Agnieszka
22 lata 25 lat 29 lat

Odp. : Za dziesięć lat Basia będzie miała 22 lata, Ewelina 25 lat, a Agnieszka 29 lat. ;)
11 3 11