Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-18T19:56:02+01:00
3(x-1)+2(x-4)+7=5(x-2)+6
3x - 3x + 2x -8 +7 = 5x - 10 + 6
2x - 5x = -10 + 6 + 8 - 7
-3x = -3 | : (-3)
x = 1

(x+1)²=x²+5
x² +1 = x² +5
0 ≠ 4

x²-2x=(x-1)(x+1)
x² -2x=x² +x -x -1
-2x = -1 |:(-2)
x= ½

(x-3)(x+3)-(x-2)²=(2x-1)(2x-1)4(x-1)²
x² + 3x -3x -9 -x² + 4 = 4x² -2x -2x +1 - 4x² +4
4x = 10 |: 4
x = 2½
2010-02-18T19:56:30+01:00
3(x-1)+2(x-4)+7=5(x-2)+6
3x-3+2x-8+7=5x-10+6
3x+2x-5x=-10+6-7+8+3
0x=0


x kwadrat - 2x=(x-1)(x+1)
x kwadrat - 2x=x kwadrat -1 iksy kwadraty sie skroca
-2x = -1/: (-2)
x= 0,5
2010-02-18T20:02:00+01:00
3(x-1)+2(x-4)+7=5(x-2)+6
Pozbywam się nawiasów:
3x-3+2x-8+7=5x-10+6
5x-4=5x-4
Przenoszę wyrazy podobne na jedną stronę
5x-5x=-4+4
x=0


(x+1)²=x²+5
x2+2x

Przepraszam ale nie wiem jak napisać do kwadratu