Odpowiedzi

2009-10-14T17:31:11+02:00
X- jedna przyprostokątna y = 3/4x - druga przyprostokątna
P = 1/2 a*h 2 P = a*h
2*6 = 3/4x *x
12 = 3/4 x² / √
√12 = √( 3/4) * x
√12 = √3 / 2 x
2√12 / √3 = x
(2√36 ) / 3 = x
x = 8/3
y = 3/4 * 8/3 = 24/12 = 2
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-10-14T17:35:39+02:00
X=a...pierwsza przyprostokątna
3/4x=h...druga przyprostokątna

P=6
P=1/2x*3/4x
6=3/8x² [/*8/3]
x²=16
√x²=√16
x=4

a=4cm...pierwsza przyprostokątna

h=3/4x
h=3/4*4
h=3cm...druga przyprostokątna

skal 1:1 oznacza, że jeden centymetr masz przedstawić w postaci 1cm
czyli normalnie
narysuj podstawę (a) 4cm i wysokość 3cm i połącz je rysując przeciwprostokątną.

:)
1 5 1