Odpowiedzi

2010-02-18T19:56:07+01:00
X - pierwsza liczba ; y - druga liczba ; z - trzecia liczba
x + y + z

y= 4x -> liczba 4 razy większa od pierwszej
z= x-8 -> liczba o 8 mniejsza od pierwszej

x+4x+x-8=28
6x-8=28
6x=36 / :6
x=6

y=4 * 6 = 24
z= 6-8 = -2

6+24-2=28

Pierwsza liczba to 6, druga to 24 a trzecia to -2.
2010-02-18T21:28:50+01:00
X - pierwsza liczba
4x - druga liczba
x - 8 - trzecia liczba

x + 4x + x - 8 = 28
6x = 36 (przenieśliśmy ósemkę na druga stronę) /:6
x = 6

Pierwsza Liczba to 6
Druga Liczba to 24 (6x4)
Trzecia Liczba to -2 (6-8)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-18T21:53:15+01:00
X - pierwsza liczba
4x - druga liczba
x - 8 - trzecia liczba

x + 4x + x - 8 = 28
6x = 28+8
6x = 36 /:6
x = 6

Pierwsza Liczba 6
Druga Liczba 4*6 = 24
Trzecia Liczba 6-8 = -2