Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-18T21:23:48+01:00
17x⁴-12x³-2x²-3x=0
x(17x³-12x²-2x-3)=0

17x³-12x²-2x-3 rozkładamy z tw Bezoult'a
(17x³-12x²-2x-3):(x-1) = 17x²+5x+3
-17x³+17x²
-------------
------- 5x²-2x
-5x²+5x
-----------
----- 3x - 3
-3x +3
----------
------------

x(17x³-12x²-2x-3)=0
x(x-1)(17x²+5x+3)=0
x=0 lub x-1=0 (x=1) lub 17x²+5x+3=0
17x²+5x+3=0
delta = 25-12*17 < 0 nie ma rozwiazania

jedyne rozwiazania to x=0 lub x=1


-3x⁷+2x⁵+x⁴=0
x⁴(-3x³+2x+1)=0
-3x³+2x+1 rozkładamy z tw Bezoult'a

(-3x³+2x+1):(x-1)=-3x²-3x-1
3x³-3x²
-----------
--- -3x²+2x
3x²-3x
----------
------ -x +1
x - 1
-----------
-------------

x⁴(-3x³+2x+1)=0
x⁴(x-1)(-3x²-3x-1)=0
x⁴=0 (x=0) lub x-1=0 (x=1) lub -3x²-3x-1=0
-3x²-3x-1=0
delta = 9 - 12 < 0 nie ma rozwiązania

Jedyne rozwiazania to x =0 lub x=1