Zadanie 3
Jaki dzień tygodnia wypadnie za 1000 dni od 14 października 2008 roku, który wypadł we wtorek?

Zadanie 4
W sklepie ze słodyczami można kupić dwa rodzaje cukierków: „Pawełki” po 10 zł 50 gr za kilogram oraz „Marcinki” – 1,2 razy droższe od „Pawełków”. Ile reszty zostanie z banknotu o nominale 20 zł po zakupieniu 30 dag „Pawełków” i 0,6 kg „Marcinków”?

Zadanie 5
Działka ma kształt prostokąta, którego szerokość wynosi 28 metrów, a długość jest dwa razy większa. Na warzywa przeznaczono 3/4 powierzchni działki, a pozostałą część na pasiekę. Ile arów działki przeznaczono na pasiekę?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-18T21:55:28+01:00
Zad 5
DANE:
a - 28m
b - 28m * 2 = 54 m
3/4 działki - warzywa
4/4 - 3/4 = 1/4 działki - pasienka
OBLICZENiA:
P ( pole powierzchni ) = a *b
P= 28m * 54 m =1512m
warzywa = 1512m * 3/4 = 1134m
pasienka = 1512m * 1/4 = 378m
378m = 37,8 a

zad4
x - pawełki
1,2x - marcinki

x = 10,50 - koszt pawełków za kg
1,2*10,50 =12,60 -koszt marcinków

12,60*0,6 = 7,56 - koszt zakupienia marcinków

i mam rozumiec ze tam jest 30 dkg pawełków zakupiono tak/?jesli tak to

1kg -- 100 dkg
x kg -- 30 dkg

100x = 30/100
x = 0,3kg

30 dkg = 0,3 kg

10,50*0,3 = 3,15 - koszt zakupienia 30 dkg pawełków

7,56+3,15 = 10,71 suma wydana na cukierki

czyli mając banknot 20 zł zostało jeszcze 9zł i 29 gr

Zad3
Zauważmy, że po każdych siedmiu dniach będzie znowu wtorek. Musimy więc odpowiedzieć na pytanie jaką resztę z dzielenia przez 7 daje 1000.
1000 = 7*142 + 6
Reszta wynosi 6, więc wystarczy od wtorku odliczyć sześć dni do przodu. Będzie to poniedziałek.

dasz najjjjj pliissssssss

dziekii


1 5 1