Zadanie 1. Bilet normalny z Gdyni Głównej Osobowej do Czerska przez Tczew kosztuje 18 zł 30 gr. Michał podróżował ze swoim psem Tofikiem. Chłopcu przysługuje 0,4 zniżki, a Tofikowi 9/10 (9ma byc u gory a 10 na dole jako ulamek zapisany) Oblicz łączny koszt podroży Michała z Tofikiem do Czerska.

3

Odpowiedzi

2010-02-18T22:15:38+01:00
1-0,4 = 0,6 - taką część normalnej ceny biletu zapłacił Michał
18,3zł *0,6 = 10,98 zł - cena biletu Michała

1-0,9=0,1 - taką część normalnej ceny biletu zapłacił MIchał za bilet Tofika
18,3zł * 0,1 = 1,83 zł - cena biletu Tofika

10,98zł +1,83zł = 12,81 zł - łączny koszt podróży
2010-02-18T22:18:32+01:00
18.30 z 0.4
0.4 * 18.30= 7,32
18.30-7,32=10.98 Bilet Michała
10/10- 9/10 =1/10
1/10 z 18.30= 1.83 Bilet psa
10.98+1.83=12.81 Bilet Miachała i jego psa do Czeska
2010-02-18T22:19:43+01:00
Michał= 18zł 30gr*2/5=7,32zł 18zł 30gr - 7,32zł = 10,98zł
Tofik= 18zł 30gr*9/10=16,47zł 18zł 30gr - 16,47zł = 1,83 zł
Razem= 10,98zł + 1,83zł = 12,81zł
Odp: Łączny koszt podróży Michała z Tofikiem do Czerska wynosi 12 zł 81 gr.