Pan łasuch kupil 6kg cukierków, które ma zamiar jeść przez tydzień. W poniedziałek zjadł 90 dag cukierków , we wtorek 600g.Pozostałe słodycze postanowił podzielić po równo na następne pięc dni. Po ile kilogramów cukierków dziennie będzie jadł pan Łasuch od środy do niedzieli?


PROSZE O ROZWIAZANIA!

3

Odpowiedzi

2010-02-18T22:36:52+01:00
6kg=600dag=6000g

600-90=510dag //tyle zostaje po poniedzialku
510dag-60dag=450dag// tyle zostaje mu po wtorku

450:5= 90dag
90dag= 0.9kg
Odp Pan lasuch bedzie dziennie jadl po 0.9 kg slodyczy
15 3 15
2010-02-18T22:37:16+01:00
Pan łasuch kupil 6kg cukierków, które ma zamiar jeść przez tydzień. W poniedziałek zjadł 90 dag cukierków , we wtorek 600g.Pozostałe słodycze postanowił podzielić po równo na następne pięc dni. Po ile kilogramów cukierków dziennie będzie jadł pan Łasuch od środy do niedzieli?

6kg=6000g
90 dag=900g

w poniedziałek i wtorek zjadł 900g+600g=1500g
na 5 pozostałych dni zostało 6000g-1500g=4500g
w 5 dni zje 4500g (jeden dzień to 5 razy mniej)
4500g/5=900g=0,9kg
10 3 10
  • Użytkownik Zadane
2010-02-18T22:41:27+01:00
6 kg - 90 dag = 510 dag bo 6 kg =600 dag
510 dag - 60dag = 450 dag
450 dag : 5 = 90 dag
90 dag = 0,9 kg
9 3 9