Odpowiedzi

2011-07-15T17:29:42+02:00

Aby rozwiązać Twoj przykład rozwiąze go dwoma sposobami, w zależności gdzie jest kreska ułamkowa:


1)

 

3x+\frac{1,2}{x}-0,3\ \ \ dla\ x=-3

 

3\cdot(-3)+\frac{1,2}{(-3)}-0,3=-9+(-0,4)-0,3=-9,7

 

 

2)

 

\frac{3x+1,2}{x-0,3}\ dla\ x=-3

 

\frac{3\cdot(-3)+1,2}{(-3)-0,3}=\frac{-9+1,2}{-3,3}=\frac{-7,8}{-3,3}=\frac{78}{33}=2\frac{12}{33}=2\frac{4}{11}

2011-07-15T18:13:41+02:00

3x+1,2/x-0,3= 3*-3+1,2/-3-0,3=-7,8/-3,3=2,4

 

wynik podany w zaokrągleniu, ponieważ z równania wychodzi 2,363636