1) Przedstaw w postaci iloczynu.

a) 5x do potegi drugiej - 15x=
b) 3by - 6b=
c) -8xy + 8x=
d) 10a do potegi drugiej - 2ab=
e) xy - x do potegi drugiej y=
f)6a -24b + 30c=
g) 12ab do potegi 2 + 16b do potegi 2=
h) x do potegi 3 -2x do potegi 2 +x=
i) 2xy +3x -x do potegi 2 -x do potegi 2y=

prosze o rozwiazanie

kto pierwszy zrobi dostanie najj i prosze tez mi wytlumaczxyc to i nie maja byc same wyniki tylko z obliczeniami

DAM NAJJJ czekam

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-19T16:39:52+01:00
Sprawa jest prosta : aby powstał iloczyn, należy wyciągnąć przed nawias powtarzające się wyrażenia, a w nawiasie zamieścić ich dopełnienie:

a) 5x² - 15x= 5x(x-3) - wyciągam 5x i w nawiasie mam x-3, bo po wymnożeniu : (5x • x)-(5x•3) = 5x²-15x :)

i tak samo robisz z resztą
b) 3by - 6b= 3b(y-2)
c) -8xy + 8x= -8x(y-1)
d) 10a² - 2ab= 2a(5a-b)
e) xy - x²y= xy(1-x)
f)6a -24b + 30c=6(a-4b+5c)
g) 12ab² + 16b²=4b²(3a+4)
h) x³ -2x²+x=x(x²-2x+1)
i) 2xy +3x -x²-x²y=x(2y+3-x-xy)
13 4 13
Wszystko dobrze! :)
Komentarz został usunięty
2010-02-19T16:43:57+01:00
A) 5x do potegi drugiej - 15x= 5x²-15x= 5x(x-3)
b) 3by - 6b= 3b(y-2)
c) -8xy + 8x=8x(-y+1)
d) 10a do potegi drugiej - 2ab=2a(5-b)
e) xy - x do potegi drugiej y=xy(1-x)
f)6a -24b + 30c=6(a-4b+5c)
g) 12ab do potegi 2 + 16b do potegi 2=4b²(3a+4)
h) x do potegi 3 -2x do potegi 2 +x= x(x²-2x+1)
i) 2xy +3x -x do potegi 2 -x do potegi 2y=x(2y+3-x-xy)
4 2 4