Odpowiedzi

2010-02-19T17:53:19+01:00
A .
(2x² + 4x - 3 ) + ( -x² - 2x + 4 ) = 2x² + 4x - 3-x² - 2x + 4 = x² + 2x +4
B.
(trzy piąte m² + dwie trzecie n² + 6 ) + ( - jedna trzecia m² - dwie trzecie n² - dwa i trzy piąte ) = trzy piąte m² + dwie trzecie n² + 6 - jedna trzecia m² - dwie trzecie n² - dwa i trzy piąte = cztery piętnaste m² + 8 i trzy piąte
C.
(0,5xy² - 1,2y² + 5 ) + (- 0,8y²- 2,5xy² - dwa i jedna ósma ) = 0,5xy² - 1,2y² + 5 + 0,8y²- 2,5xy² - dwa i jedna ósma = -2xy² -0,4y² + dwa i siedem ósmych

nie wiem czy to jest dobrze ale raczej powinno ;)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-19T17:56:09+01:00
A)
(2x² + 4x - 3 ) + ( -x² - 2x + 4 )=2x²+4x-3-x²-2x+4=x²+2x+1

B) (trzy piąte m² + dwie trzecie n² + 6 ) + ( - jedna trzecia m² - dwie trzecie n² - dwa i trzy piąte )

(⅗m²+⅔n²+6)+(-⅓m²-⅔n²-2⅗)=9/15m²+10/15n²+6-5/15m²-10/15n²-2⅗=
=4/15m²+3⅖

C) (0,5xy² - 1,2y² + 5 ) + (- 0,8y²- 2,5xy² - dwa i jedna ósma )

(0,5xy²-1,2y²+5)+(-0,8y²-2,5xy²-2⅛)=(½xy²-1⅕y²+5)+(-⅘y²-2½xy²-2⅛)=
=½xy²-1⅕y²+5-⅘y²-2½xy²-2⅛=-2xy²-2y²+2⅞
2010-02-19T18:14:45+01:00
1) (2x² + 4x-3) + (-x²-2x+4)=
= 2x²+ 4x-3 -x²-2x+4=
= x²+2x+1= (x+1)²

2)(⅗m²+⅔n²-6)+(-⅓m²- ⅔ n²- 2⅗)=
=⅗m²+⅔n²-6-⅓m²-⅔n²-2⅗=
=9/15m²- 5/15 m²+3⅖=
=4/15m²+3⅖

3)( 0,5xy²-1,2y²+5)+ (-0,8y²- 2,5xy²-2 1/8)=
=0,5xy²-1,2y²+5+ -0,8y²- 2,5xy²-2 1/8=
=-2xy²-2y²-2 7/8