Pan Marek dojeżdża samochodem do pracy 30 km w jedną stronę. Samochód przeciętnie spala (a) litrów benzyny na 100 km .Średnia cena benzyny wynosi około (b) za litr. Ile pieniędzy wydaje na benzynę pan Marek miesięcznie na dojazd do pracy? Obliczenia wykonaj dla a = 6.5 i b = 4.20(cenę uaktualnij).

2

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-19T19:02:45+01:00
30km+30km=60km
6,5 lirów --> 100km
x litrów -->60km

6,5 l*60 km/100 km=19,5 l/5 km=3,9 litrów
3,9 l*4,20 zł=16,38 zł
16,38 zł*30(miesiąc)=491,4 zł

Odp. Pan Marek wydaje 491,4 zł na benzynę.
2010-02-19T19:09:14+01:00
60km-dziennie(2x30)
1800km-miesięcznie (liczyć 20 dni pracujących)

1800km x 6,5 l :100=117l spali w ciągu miesiąca
4,5zł x 117l= 526,5zł
odp. Pan Marek miesięcznie wydaje na benzynę 526,5 zł.
l-litry
4,5- cena benzyny
6,5-tyle spala na 100km

:D jak coś to pytaj