Tylko tyle daje za rozw. bo tylko tyle mam ; x
jesienią Magda chciała kupić rower. W sklepie akurat była posezonowa obniżka cen: Wszystkie towary tańsze o 12 %Magdę zainteresował rower, którego cena bez obniżki wynosiła 850 zł.
Spytała sprzedawcy, ile wybrany przez nią rower może kosztować na wiosnę.Sprzedawca nie potrafił wprawdzie podać dokładnej ceny, ale powiedział, że prawdopodobnie będzie ona o około 20 % wyższa niż cena roweru przed jesienną obniżką.
czy opłaca się Magdzie włożyć 850 złotych na 6m-c do banku na konto oprocentowane 10% w stosunku rocznym i kupić rower? Ile by na tym zyskała albo straciła?

2

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-19T20:16:29+01:00
12% *850 = 102
850- 102= 748
Cena roweru jesienią wynosi 748 zł.
20 % *850 = 170
850 +170 = 1020
Cena roweru wiosnę wynosi 1020 zł.
10% * 850 = 85
850 + 85 = 935
Magda straci ponieważ przez pół roku nie zbierze tyle pieniędzy. Traci również możliwość kupna rowera gdy trwa obniżka jesiena.

Może pomogłem i licze na NAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!
pozdrowienia
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-19T20:52:09+01:00
12% *850 = 102
850- 102= 748
Jesienią rower kosztuje 748 zł.
20 % *850=170
850 +170=1020
Wiosną cena roweru wynosi 1020 zł.
10% * 850=85
850 + 85=935
Magda przez pół roku nie zbierze tyle pieniędzy i poniesie straty. Traci także możliwość kupna roweru podczas obniżki jesiennej.; ]
pzdr.;]