Pan Żwirski zakadał sad. Kupił 120 drzewek jabłoni, płacąc za każde 10,50 zł i trzy razy mniej drzewek śliw, z których każde kosztowało 8,90 zł. Ponieważ robił duże zakupy, dostał od sprzedawcy 15% rabatu. Ile zapłacił za swoje zakupy?

Prosze o wszystkie obliczenia po kolei!;)
Pozdrawia.;0;p!

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-19T20:01:39+01:00
120*10,50=1260
120:3=40
40*8,90=356
1260+356=1616
15% z 1616= 0,15*1616=242,4
1616-242,4=1373,6
2010-02-19T20:04:11+01:00
D: 120 drzewek jabłoni
120:3=40 drzew śliw
Koszt Zakupów
120 x 10.50 + 40 x 8,90= 1260 + 356zł = 1616zł
100% - 15% = 85%
85% x 1616 = 0,85 x 1616= 1373zł 60 gr
Odp: Pan Żwirski zapłacił 1373zł 60 gr.
2010-02-19T20:06:31+01:00
Jabłoń=120*10,50=1260 śliwki=120 podzielić 3=40 40*8,90=356
Rabat=1260+356-15%=1373,60 mam nadzieje ze dobrze powodzenia