oblicz wartość liczbową wyrażenia :


a). 4x - (x + 6) + 4 dla x = jedna - trzecia
b). (x <do potęgi drugiej > +1) - ( x <do potęgi drugiej> - 2) + 10 dla x = 2 ,2
.C = ( a + 4b) - (5 + 2a) - (3b - 5) A = - 0,1 B = 0,2
D = ( -a do potęgi drugiej + 2ab - 1) + (a do potęgi drugiej - 4ab + 5) A = 1/4 B = 2

3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-19T20:20:16+01:00
A) 4x - (x + 6) + 4=4x-x-6+4=3x-2=3*⅓-2=1-2=-1

b).(x² +1) - ( x²- 2) + 10 =x²+1-x²-2=-1

C ( a + 4b) - (5 + 2a) - (3b - 5)=a+4b-5-2a-3b+5=-a-b=0,1-0,2=-0,1

D = ( -a² + 2ab - 1) + (a² - 4ab + 5)=-a² +2ab-1+a²-4ab+5=-2ab+4=-2*¼*2+4=1+4=5
1 1 1
2010-02-19T20:22:14+01:00
A) 4 * ⅓-(⅓-6)+4=11
b) (2,2²+1)-(2,2²-2)=3
c) (-0,1+4*0,2)-(5+2*-0,1)-(3*0,2-5)=0,3
d) (-a²+2ab-1)+(a²-4ab+5)= (-0,25² + 2*0,25*2)+(1/4²-4*0,25*2+5)=4⅛

uffff .. :) liczę na naj ;PP.
2010-02-19T20:23:19+01:00
A). 4x - (x + 6) + 4=
4x-x-6+4=3x-2=3*1/3-2=1-2=-1
(x^2+1)-(x^2-2)+10=
x^2+1-x^2+2+10=13
c)(a+4b)-(5+2a)-(3b-5)=
a+4b-5-2a-3b+5=-a+b=0,1+0,2=0,3
d)(-a^2+2ab-1)+(a^2-4ab+5=
-a^2+2ab-1+a^2-4ab+5=-2ab+4=-2*1/4*2+4=-2+4=2
1 5 1