Przedstaw w postaci wyrazenia algebraicznego, a nastepnie oblicz ile pieniędzy zaoszczedzi palacz w ciagu 1 miesiaca i w ciagu 1 roku, rzucajac palenie przyjmujemy ze palacz srednio wypala 1 paczke papierosow ktora kosztuje x zl. Sprawdz czy za zaoszczedzone pieniadze bedzie mogl kupic rower ktory kosztuje 890 zl? obliczenia wykonaj dla x=4,5.

3

Odpowiedzi

2010-02-19T20:30:38+01:00
Przyjmujemy że miesiąc ma 31 dni
Na jeden dzień 4 palaczy wypali 4 paczki a więc 4,5 *4=18 zł na 1 dzień dla całej rodziny.
Teraz 31*18 zł=558zł -> Tyle zaoszczędzą w ciągu miesiąca
I rok: 18zł*365dni=6570zł -> Tyle zaoszczędzą w ciągu roku

Wyrażenia algebraiczne:
Miesiąc= (4*x)*31
Rok= (4*x)*365

Pozdrawiam^^
Mam nadzieję ,że pomogłam ;D
xD
  • Użytkownik Zadane
2010-02-19T20:31:44+01:00
Msc-31 dni
Na jeden dzień 4 palaczy wypali 4 paczki a więc 4,5 *4=18 zł na 1 dzień dla całej rodziny.
Teraz 31*18 zł=558zł -> oszczędza w ciągu miesiąca
I rok: 18zł*365dni=6570zł -> oszczędza w ciągu roku

wyraż.
Rok= (4*x)*365
Miesiąc= (4*x)*31

2010-02-19T21:15:32+01:00
30x=30*4,5
30x=135

365x=365*4,5
365x=1642,5

1642,5>890
odp. tak.