Witam mam takie zadanko i nie wiem jak sobie z nim poradzić :( a mianowicie chodzi o to :
Rola witamin w organizmie człowieka
Klasyfikacja ma być inna niż ta ktora była podana na lekcji czyli: (rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach)
Musi się tam znajdować Nazwa i budowa witaminy, wzór,rola ,skutki niedoboru, skutki nadmiaru i źródło gdzie ja można znaleźć...
Z góry dziękuje i pozdrawiam zostawiam również swoje gg 1847209(niewidoczny)

2

Odpowiedzi

2010-02-20T20:27:23+01:00
Witaminy to związki organiczne o zróżnicowanej budowie chemicznej, których niewielkie ilości wprowadzane wraz z pokarmem do organizmu warunkują prawidłowy przebieg procesów życiowych. Brak witaminy prowadzi do schorzenia zwanego awitaminozą, nadmiar także bywa szkodliwy i nosi nazwę hiperwitaminozy.Witaminy dzieli się na:
-rozpuszczalne w tłuszczach- witaminy A,D,E,K
- rozpuszczalne w wodzie- witaminy B₁,B₂,B₆,B₁₂,PP, biotyna oraz witamina C.

Witamina A:
ROLA- warunkuje normalny stan skóry i nabłonków, siatkówki oka, prawidłowy wzrost, wzmaga odporność na zakażenia ropne
OBJAWY AWITAMINOZY- ślepota zmierzchowa(tzw. kurza ślepota), choroby śluzówek, gruczołów potowych, łzowych, zahamowanie wzrostu
WYSTĘPOWANIE- tran, wątroba, mleko, masło, w korzeniach marchwi, liściach szpinaku;

Witamina D:
ROLA- prawidłowy rozwój kości, wchłanianie jonów wapnia;
OBJAWY AWITAMINOZY- krzywica, tracenie zębów, łatwość złamań kości;
WYSTĘPOWANIE- tran rybi, jaja, mleko;

Witamina E:
ROLA- prawidłowy przebieg procesów rozmnażania, przebieg ciąży;
OBJAWY AWITAMINOZY- choroby gonad, nieprawidłowy rozwój ciąży, zwyrodnienie mięśni;
WYSTĘPOWANIE- olej lniany, sałata,kiełki pszenicy,wołowina, jaja , mleko, wątroba;

Witamina K:
ROLA- krzepnięcie krwi, utlenianie biologiczne;
OBJAWY AWITAMINOZY- obniżenie krzepliwości krwi;
WYSTĘPOWANIE- szpinak, lucerna, kapusta, mięso, wątroba;

Witamina C:
ROLA- aktywator wielu enzymów, wzmaga odporność organizmu, uczestniczy w procesach utleniania biologicznego;
OBJAWY AWITAMINOZY- szkorbut(gnilec), trudne gojenie się ran, obniżenie odporności organizmu;
WYSTĘPOWANIE- owoce porzeczki, cytryny, pomarańczy, kapusta kiszona, ogórki, liście pietruszki, sałaty;

Biotyna(H):
ROLA- składnik niektórych enzymów, wpływa na stan skóry i włosów;
OBJAWY AWITAMINOZY- zapalenie skóry, wypadanie włosów;
WYSTĘPOWANIE- mleko, wątroba, jaja, marchew, maliny , drożdże;

PP:
ROLA- reguluje procesy biologicznego utleniania;
OBJAWY AWITAMINOZY- choroby skóry(pelagra), przewodu pokarmowego, nerwowego;
WYSTĘPOWANIE- otręby, drożdże, nasiona fasoli, grochu, wątroba, nerki, ryby;

B₁:
ROLA- przemiany węglowodanów i tłuszczów, utlenianie biologiczne; warunkuje prawidłowy stan tkanki nerwowej;
OBJAWY AWITAMINOZY- choroby układu nerwowego , serca, beri-beri, zaburzenia metabolizmu;
WYSTĘPOWANIE- drożdże, marchew, pomidory, jabłka, mleko, jaja, wątroba;

B₂:
ROLA- składnik enzymów oddychania, podnosi ogólną odporność organizmu;
OBJAWY AWITAMINOZY- choroby oczu, skóry(łojotok, zajady), zahamowanie wzrostu;
WYSTĘPOWANIE- drożdże, wątroba, nerki, jaja, jarzyny, ser biały;

B₆:
ROLA- składnik enzymów, reguluje przemiany aminokwasów, bierze udział w procesach krwiotwórczych;
OBJAWY AWITAMINOZY- anemia, łojotok, epilepsja, schorzenia skóry, depresja;
WYSTĘPOWANIE- kiełki pszenicy, otręby ryżowe, drożdże, mięso, wątroba, mleko;

B₁₂:
ROLA- warunkuje rozwój i dojrzewanie erytrocytów;
OBJAWY AWITAMINOZY- anemia, ogólne osłabienie;
WYSTĘPOWANIE- wątroba, mleko;
  • Użytkownik Zadane
2010-02-20T21:44:58+01:00