Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników
3x+2y= 2
-3x+y=10 (równania są pod klamrą)

3x+2y=5
2x+2y=2

x+4y=11
2x+5y=10

______________________________
zad 2
10(y+2) + 3(x-5)=x-5 (równania są pod klamrą)
25(y+2)+ 3(x-5)- -10


2(2x-y) + 3(x+3y)= 42
5 (x=3y) - 8(2x-y)= -32

2

Odpowiedzi

2010-02-20T12:01:43+01:00
3x+2y= 2
-3x+y=10 (dodajemy górę i dół)

3y = 12 | :3
y=4
3x+8=2
3x=-6 |:3
x=-2


3x+2y=5
2x+2y=2 (odejmujemy dół od góry)

x=3
9+2y=5
2y=-4 |:2
y=-2


x+4y=11 |*2
2x+5y=10

2x+8y=22
2x+5y=10 (odejmujemy)

3y=12 |:3
y=4
2x+32=22
2x=-10 |:2
x=-5

Zad.2
10(y+2) + 3(x-5)=x-5
25(y+2)+ 3(x-5)= -10

10y+20+3x-15=x+5
25y+50+3x-15=-10

10y+3x-x=5+15-20 -> 10y+2x=0 |*3
25y+35+3x=-10 -> 25y+3x=-45 |*2

30y+6x=0
50y+6x=-90 (odejmujemy)

-20y=-90 |: (-20)
y = 4,5
225+6x=-90
6x=-315
x=-52,5



2(2x-y) + 3(x+3y)= 42
5 (x=3y) - 8(2x-y)= -32

4x-2y+3x+9y=42
5x-15y-16x+8y=-32

7x+7y=42
-11x-7y=-32 (dodajemy)

-4x=12 | :(-4)
x=-3
-21+7y=42
7y=63 |:7
y=9
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-20T12:33:34+01:00
3x+2y= 2
-3x+y=10 (dodajemy górę i dół)

3y = 12 | :3
y=4
3x+8=2
3x=-6 |:3
x=-2


3x+2y=5
2x+2y=2 (odejmujemy dół od góry)

x=3
9+2y=5
2y=-4 |:2
y=-2


x+4y=11 |*2
2x+5y=10

2x+8y=22
2x+5y=10 (odejmujemy)

3y=12 |:3
y=4
2x+32=22
2x=-10 |:2
x=-5

Zad.2
10(y+2) + 3(x-5)=x-5
25(y+2)+ 3(x-5)= -10

10y+20+3x-15=x+5
25y+50+3x-15=-10

10y+3x-x=5+15-20 -> 10y+2x=0 |*3
25y+35+3x=-10 -> 25y+3x=-45 |*2

30y+6x=0
50y+6x=-90 (odejmujemy)

-20y=-90 |: (-20)
y = 4,5
225+6x=-90
6x=-315
x=-52,5



2(2x-y) + 3(x+3y)= 42
5 (x=3y) - 8(2x-y)= -32

4x-2y+3x+9y=42
5x-15y-16x+8y=-32

7x+7y=42
-11x-7y=-32 (dodajemy)

-4x=12 | :(-4)
x=-3
-21+7y=42
7y=63 |:7
y=9