Odpowiedzi

2010-02-20T12:24:22+01:00
X- wiek syna
y- wiek ojca
47- suma lat ojca i syna

x +y =47
6*x = 47 - 6 ( klamerka)

6x = 41 //6
x=41/6=6 5/6

6 5/6 + y = 47
y= 47 - 6 5/6
y=41 1/6

czyli ojciec ma 41 lat, syn 6 lat (mimo, że wyszło z reszta to że jest to wiek musisz to do całość zaokrąglić)
0,1-0,4 --> to do 0
0,5 --> 0,5 ( albo ale to w wyższych szkołach to do 1)
0,6-0,9 --> to do 1

wiecej pytan to na priv
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-20T12:26:32+01:00
X-wiek ojca
y-wiek syna
x+y=47
x=47-y

6 lat temu
x-6=6*(y-6)
x-6=6y-36
podstawiamy pod x
47-y-6=6y-36
47-6+36=6y+y
77=7y
y=77:7
y=11-wiek syna

x+y=47
x+11=47
x=47-11
x=36-wiek ojca

6lat temu syn miał 5 lat ,a ojciec 30 -czyli był 6 razy starszy od syna
odp.obecnie ojciec ma 36 lat ,a syn 11