Oblicz :

a) - 2 1/5 + 3,3
b) 1 5/6 - 3 1/3
c) 4,3 - 7,5
d) - 4,5 - 2 1/4
e) -3 1/6 - (-5 5/6)
f) 7 1/3 + (- 4 5/6)
g) -5 4/7 + 7
h) 1,23 - 9
i) -6 - (-4 5/9)


PS. Rozwiązanie prosiłbym W CAŁYM DZIAŁANIU a nie samym wyniku... i przydało by się to jeszcze na dziś.


Z Góry dzięki i Pozdro !!

TheRamzes

3

Odpowiedzi

2009-10-14T20:11:25+02:00
A) - 2 1/5 + 3,3=-2,2+3,3=1,1
b) 1 5/6 - 3 1/3=11/3-10/3=11/6-20/6=-9/6=-1 1/3
c) 4,3 - 7,5= - 3,2
d) - 4,5 - 2 1/4= - 4/5-9/4= - 16/20-45/20= -61/20= -3 1/20
e) -3 1/6 - (-5 5/6)= -19/6+35/6=16/6=2 2/3
f) 7 1/3 + (- 4 5/6)=22/3+(-29/3)=44/6+(-29/6)=15/6=2,5
g) -5 4/7 + 7=2 4/7
h) 1,23 - 9= -7,77
i) -6 - (-4 5/9)= -5 9/9+4 5/9= -14/9
2009-10-14T20:13:16+02:00
A) - 2 1/5 + 3,3
- 2,2 + 3,3 = 1,1

b) 1 5/6 - 3 1/3
1 5/6 - 3 2/6 = - 2 3/ 6 = -2 1/2

c) 4,3 - 7,5 = - 4,8

d) - 4,5 - 2 1/4 =
- 4,5 - 2,25 = - 6,75

e) -3 1/6 - (-5 5/6)
-3 1/6 + 5 5/6 = 2 4/6

f) 7 1/3 + (- 4 5/6)
7 2/6 - 4 5/6 = 2 3/6

g) -5 4/7 + 7 = 2 4/7

h) 1,23 - 9 = - 7, 77

i) -6 - (-4 5/9) =
-5 9/9 + 4 5/9 = - 1 4/9
1 3 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-14T20:16:17+02:00
A) - 2 1/5 + 3,3 = -2,2+3,3 = 1,1
b) 1 5/6 - 3 1/3 = 1⅚-3 2/6 = 11/6-20/6 = -9/6 = -3/2 = -1½
c) 4,3 - 7,5 = -3,2
d) - 4,5 - 2 1/4 = -4,5-2,25 = -6,75
e) -3 1/6 - (-5 5/6) = -3⅙+5⅚ = -19/6+35/6 = 16/6 = 8/3 = 2⅔
f) 7 1/3 + (- 4 5/6) = 7 2/6-4⅚ = 44/6-29/6 = 15/6 = 5/2 = 2½
g) -5 4/7 + 7 = 1 3/7
h) 1,23 - 9 = -7,77
i) -6 - (-4 5/9) = -6+4 5/9 = -1 4/9
1 5 1