Odpowiedzi

2009-10-14T20:21:05+02:00
3x+2y=13
2x=y=11/*(-2)

3x+2y=13
-4x-2y=-22
-----------------
-x=-9/*(-1)
x=9

x=9
3*9+2y=13

x=9
27+2y=13

x=9
2y=13-27

x=9
2y=-14/:2

x=9
y=-7
2009-10-14T20:26:56+02:00
(1)3x+2y=13
(2)2x+y=11 / ×(-2) doprowadzamy do tego by "y" skróciło nam się po dodaniu

(1)3x+2y=13
(2)-4x-2y=-22 + dodajemy oba równania do siebie
-------------
-x=-9 / ×(-1)
x=9

podstawiasz do równania (1) lub (2) w miejsce x liczbę 9 i obliczasz w ten sposób y.
np. :
(1)3×9+2y=13
(2)x=9
(1)27+2y=13
(2)x=9
(1)2y=13-27
(2)x=9
(1)2y=-14 / ÷2
(2)x=9
(1)y=-7
(2)x=9

Wynik:
x= 9
y= -7

sprawdzenie na równaniu (1):
3×9+2×(-7)=27+(-14)=27-14=13
2009-10-14T20:50:51+02:00
Czyli to ma byc układ równan pomnóż dole równanie przez minus 2 przepisz pierwsze równanie a drugie bedzie wygladało tak -4x-2y=-22 igreki ci sie redukuja i dodajesz stronam,i i masz tak 3x+[-4x]=13+[-22] I WYCHODZI CI ZE -X=-9 DZIELISZ OBIE STRONY Przez -1 i masz x=9 teraz y wyciagasz z drugiego równania y=11-2x podtawiasz x i masz y=11-2 razy 9=-7 pozdrawiam