KALENDARZ I CZAS

1. Ile to minut?

½h =
4,5h =
¼doby =
1200s =

2. Ile do Godzin?

3doby =
1/6 doby =
150minut =
kwadrans =
45 minut =

3.Ile czasu upływa od:

a) 1:09 do 17:06
b) 14:39 do 23:17
c) 2:52 do 1:36
d) 23:10 do 18:40

4. Uzupełnij:

a) Od godziny 8¹⁵ do godziny 9²³ upływa......minut.
b) Od godziny 16¹⁵ w piątek do 20¹⁵ w niedzielę upływają.... godziny.
c) Od godziny 4²⁷ do godziny.....upływa 7 godzin i 35 minut.
d) Od godziny.....do godziny 17⁰² upływa 12godzin i 15 minut.

5. Uzupełnij, wpisując odpowiednie liczby, nazwy miesięcy i dni tygodnia.

Zadanie w załączniku!




Zadania z ćwiczeń Matematyka z plusem dla klas 6 - Ćwiczenia Żółte!!!! str. 44 dwa ostatnie zadania to 1,2


ps. sorka cos sie nie chce dodać w załączniku zadanie 5 :/

2

Odpowiedzi

2010-02-20T14:17:13+01:00
1.
a) 30 min.
b)290 min
c)360 min
d)16 min i 40 sec
2.
a) 72 godz
b)4 godz
c)2,3 godz
d)0,25godz
e)0,75 godz
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-20T14:28:12+01:00
Zad1

½h =30 min
4,5h =4,5*60=270 min
¼doby =1/4*24=6h=6*60=360 min
1200s =1200:60=20 min

zad2

3doby =3*24=72 h
1/6 doby =1/6*24=4h
150minut =150:60=2,5h
kwadrans =1/4 h
45 minut =3/4 h

zad3

a) 1:09 do 17:06=15 h 57 min
b) 14:39 do 23:17=8h 38 min
c) 2:52 do 1:36=10 h 44min
d) 23:10 do 18:40=19 h 30 min

zad4

a) Od godziny 8¹⁵ do godziny 9²³ upływa 68 minut.
b) Od godziny 16¹⁵ w piątek do 20¹⁵ w niedzielę upływają 4 godziny.
c) Od godziny 4²⁷ do godziny12:02upływa 7 godzin i 35 minut.
d) Od godziny 4:47 do godziny 17⁰² upływa 12godzin i 15 minut.

zadania 5 nie rozwiązałam ponieważ tutaj nie ma załącznika:P
2 5 2