Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-20T16:51:54+01:00
1 liczba całkowita n
2 liczba całkowita (środkowa) n+1
3 liczba całkowita n+2
suma iloczynu trzech kolejnych liczb całkowitych
i liczby środkowej jest równa
n(n+1)(n+2) + (n+1) = (n+1)[n(n+2) + 1]=
(n+1)(n² + 2n + 1) = (n+1)(n+1)²= (n+1)³ jest to sześcian liczby środkowej
{ wzór skróconego mnożenia (n+1)² = n² + 2n + 1}
2010-02-20T17:02:44+01:00
C - pierwsza liczba całkowita

c x (c+1) x (c+2) + c+1 = (c+1)³

(c²+c) x (c+2) + c+1 = (c+1)(c+1) x (c+1)
(c²+c) x (c+2) + c+1 = (c²+2c+1) x (c+1)
c³+3c²+2c+c+1=c³+c²+2c²+2c+c+1
c³+3c²+3c+1=c³+3c²+3c+1

1=1

Ooo, wyszło! To chyba coś takiego... ;))
1 5 1