Czy ktoś może mi pomóc rozwiązać zadania . Proszę o prawidłowe rozwiązanie zadań.

1. a) Przeczytaj zamieszczony obok przepis .Marta chce przygotować kompot dla całej pięcioosobowej rodziny . W jakiej ilości powinna wziąć każdy z tych produktów ?
Kompot
(porcja dla jednej osoby)
9 dag śliwek , 5 dag wiśni , 0,3 l wody ,4 dag cukru .

b) Ile będą łącznie ważyły produkty potrzebne Marcie do przygotowania kompotu ?
1 litr wody waży 1 kg .

2 . a) W szkolnej stołówce obiady je 100 osób .W hurtowni , w której kupuje się produkty do stołówki , 1 kg cukru kosztuje 3,15 zł , 1 kg śliwek kosztuje 4,60 zł a 1 kg wiśni - 3,78 zł . Ile będą kosztowały produkty potrzebne do przygotowania kompotu według przepisu Marty?

b) A ile by kosztowały te produkty , gdyby w stołówce jadało obiady 150 osób ?

3. a) Mama Klaudii robi pyszne powidła śliwkowe . Aby przygotować 1 kg powideł , potrzeba 3 kg śliwek i 1 kg cukru . Gotowe powidła są wkładane do słoików o pojemności 300 g . Ile potrzeba takich słoików na 2 kg powideł ?

b) Rok temu mama przygotowała 12 takich słoików z powidłami .
Ile potrzebowała śliwek , a ile cukru na ich przygotowanie ?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-23T16:46:53+01:00
1. ZADANIE
9dag×5=45dag-śliwki
5dag×5=25dag-wiśnia
0,3L×5=1,5L=1,5kg - woda
4dag×5=20dag-cukier

0,45+0,25+1,50+0,20= 2,40 kg
Odp.: Łącznie produkty będą ważyły 2,40 kg.
2. ZADANIE
1kg/3,15 - cukier
1 kg/4,60 - śliwki
1kg/3,78 - wiśnie
Można to zrobić na dwa sposoby
45dag×20=900 dag = 9 kg - śliwki
25 dag×20=500 dag = 5 kg - wiśnie
1,5 kg×20 = 30 kg - woda
20 dag×20 = 400 dag = 4 kg - cukier

4,60×9= 41,40 - śliwki
3,78×5= 18,90 - wiśnie
3,15×4= 12,60 - cukier

41,40+18.90+12,60 = 72,90

Odp.: Produkty będą kosztowały 72,90 zł

b) 100 osób - 72,90 zł

72,90 : 2 = 36,45 zł - 50 osób

100 osób + 50 osób = 150 osób
72,90 + 36,45 = 109,35 zł
Odp.: Dla 150 osób produkty będą kosztowały 109,35 zł.
3. ZADANIE
1 kg powideł - 3 kg śliwek i 1 kg cukru
słoik ma 300g

3kg × 2= 6 kg - śliwki
1 kg × 2 = 2 kg - cukier - 6 słoików

Odp : Potrzeba 7 słoików, w tym jeden jest niepełny.
b) 9 kg + 1,8 kg = 10,8 kg
3,6 kg cukru

Odp.:Mama będzie potrzebowała 10,8 kg śliwek i 3,6 kg cukru
2 5 2