1)W sadzie rosły dorodne jabłonie.Przyszedł huragan. Pierwszego dnia zniszczył połowe plonów, drugiego połowe tego co zostało, a trzeciego połowe reszty. Podaj w procentach straty gospodarcze po trzy dniowym huraganie.

2) Stalowy pręt o długości 120 cm waży 2,4 kg . Czy z prętu o wadze 7.2 kg mozna zbudować kwadrat o boku 1m ?

3)Dwa jeże niosą na swoim grzbiecie liście. Jeden niesie 5 razy więcej niż drugi. Razem niosą 30 liści.Ile liści należy przenieść z jednego jeza na drugiego aby oba niosły tyle samo liści ?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-20T17:30:20+01:00
1)W sadzie rosły dorodne jabłonie.Przyszedł huragan. Pierwszego dnia zniszczył połowe plonów, drugiego połowe tego co zostało, a trzeciego połowe reszty. Podaj w procentach straty gospodarcze po trzy dniowym huraganie.

pierwszy dzień- straty 50%, zostało 50 %
drugi dzień - straty 50%, zostało 25 %
trzeci dzień - straty 50%, zostało 12,5 %
100%-12,5%=87,5%

2) Stalowy pręt o długości 120 cm waży 2,4 kg . Czy z prętu o wadze 7.2 kg można zbudować kwadrat o boku 1m ?

7,2:2,4=3
120*3=360
1m=100cm
cztery boki = 400 cm
360 > 400
odp. nie

3)Dwa jeże niosą na swoim grzbiecie liście. Jeden niesie 5 razy więcej niż drugi. Razem niosą 30 liści.Ile liści należy przenieść z jednego jeza na drugiego aby oba niosły tyle samo liści ?

30:5=6
jeden jeż ma 6 liści, drugi ma 24
24-6=18
18:2=9

odp. należy przenieść 9 liści.
2010-02-20T18:13:20+01:00
Zad.1
w procentach będzie tak pierwszego dnia zniszcył połowe plonów czyli 50%, a drugiego dnia zniszczył połowe połowy czyli 25%.Ostatniego dnia zniszczył połowe połowy połowe czyli 12,5%.
Trzeba to dodać więc bedzię to 87,5%

Zad.2
Trzeba najpierw trzeba podzielić 7.2 przez 2.4
7,2:2,4=3
Teraz trzeba pomnożyć 3 razy 120cm.
120cmx3=360cm
360cm=3m60cm
Brakuje 40cm żeby mieć kwadrat o boku 1m.
Odp.:Z prętu o wadze 7.2kg nie da zrobić się kwadratu o boku 1m.

Zad.3
Najpierw trzeba obliczyć po ile liści miały dwa jeże.
Trzeba podzielić 30 przez 5
30:5=6
Od 30 odjąć 6
30-6=24
czyli jeż pierwszy miał 24 liści a drugi 6 liści
Trzeba dodać 24 i 6 to równa się 30
trzydziesci podzielić na 2
30:2=15
15-6=9
czyli jeż musi oddać drugiemu 9 liści i bedą mieli po 15