Odpowiedzi

2010-02-20T19:09:44+01:00
1. Obliczam pole podłogi
210 x 180 = 37800

2. Obliczam pole jednej kafelki
30 x 30 = 900

3. Dzielę pole podłogi przez pole jednej kafelki

37800 :900 = 42

Odp.: Na wyłożenie tej podłogi potrzeba 42 płytek.
2 5 2
2010-02-20T19:10:20+01:00
Obliczanie pola powierzchni podłogi :
P= 210cm * 180cm=37800cm²

Obliczanie pola powierzchni 1 płytki :
P= 30cm * 30cm= 900cm²

Obliczanie ilości potrzebnych płytek:
37800cm² : 900cm²= 42

Odp: Potrzeba 42 płytek.
2 3 2
2010-02-20T19:12:29+01:00

pole podłogi
210 *180=37800(cm kwadratowych)
pole płytki
30*30=900(cm kwadratowych)

ilość potrzebnych płytek
37800/900=42

Odp. Potrzeba 42 płytki
2 3 2