Odpowiedzi

2009-10-15T10:08:04+02:00
Swobodnie spadający przedmiot na wysokości h₁ miał prędkość
V₁=20m/s, natomiast na h₂ jego prędkość wynosiła V₂ =40 m/s. Jaka jest różnica wysokości ∧h=h₁-h₂?

w ruchu jednostajnie przyśpieszonym z prędkością początkową:
s=v1*t+a*t²/2
w tym zadaniu: h2-h1=v₁*t + g*t²/2
wstawiając t=(v2-v1)/g -bo g=(v2-v1)/t
h2-h1=v₁*(v2-v1)/g + g*[(v2-v1)/g]²/2
po uproszczeniach:
h2-h1=(v2-v1)*v₁/g + (v2-v1)²/2g
h2-h1=(40-20)*20/10 + (40-20)²/2*10
h2-h1=40+400/20
h2-h1=40+20
róznica wysokości:
h2-h1=60m
4 5 4