Hej na zad. z matematyki mam zadania i proszę o rozwiązanie ich.zadań jest 6. i dlatego daje moje wszystkie pkt.prosze o zrobienie ich będę wdzięczna :*

zad.1
Bilet normalny z Gdyni Głównej Osobowej do Czerska przez Tczew kosztuje 18 zł 30 gr.Michał podróżował ze swoim psem Tofikiem.Chłopcu przysługuje 2/5 zniżki (codzi mi o ułemek bo nie umiem go zrobic),a Tofikowi 9/10.Oblicz łączny koszt podróży Michała z Tofikiem do Czerska.



zad.2
Z jaką średnią prędkością porusza się pociąg ''Tur'' na trasie Czerski - Chojnice?Odpowiedz wyraż w km/h.



zad.3
Mama Marty wybrała się na zakupy do cukierni ''Krówka''.
Kupiła 5 pączków,2ciastka francuskie,4 drożdżówki oraz 40 dag sernika.Ile zapłaciła za zakupy??




zad.4
Krzyś kupił dla siebie 4 gałki lodów truskawkowych,i 2 gałki lodów śmietankowych dla swojej młodszej siostry.Zapłacił 20-złotowym banknotem.Ile reszty otrzymał.?




zad.5
Pan Pączkowski przyszedł do cukierni ''Ptyś''i zamówił 500 pączków na firmowe przyjęcie.Otrzymał rabat w wysokości 1/10-(chodzi o ułamek)wartości zakupionego towaru.
Ile zapłacił po obniżce pan Pączkowski za paczki?




zad.6
Wyprodukowane gałki lodów kosztuje 90gr.Cukiernia w ciągu tygodnia wyprodukowała i sprzedała 2200 gałek lodów.Ile zarobiła w tym czasie?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-20T20:46:59+01:00
Zad 1
18,30 - ( 2/5 * 18,30) = 18,30 - 7,32 = 10,98

18,30- ( 9/10* 18,30) = 18,30 - 16,47 = 1,83

10.98 + 1,83= 12,81

zad 2
s - droga
t - czas
średnia prędkość s/t

zad 3
x- cena pączków
y- cena ciastek
z - cena drożdżówek
s - cena sernika

5x + 2y + 4 z + o,40s

zad 4
x - cena jednej gałuki lodów truskawkowych
y - cena jednej gałki lodów smietankowych
20 - ( 4x + 2 y ) =

zzad 5
x- cena pączka
500 * ( x- 1/10 x)

zad 6
x- marża na jednej gałce lodów
2200 * ( 90 + 90 * x )

tyle można zrobić z tych danych :)

2010-02-20T23:32:10+01:00
Zad 1.
18,3*0,4 = 7,32
18,3-7,32 = 10,98
18,3*0,9 = 16,47
18,3-16,47 = 1,83

10,98+1,83 = 12,81 zł


zad 2.
s - droga
t - czas
V = s/t

Czersk - Chojnice
45min = 45/60h = 3/4h
V = 30:3/4 = 40k km/h


zad 3.
x- cena pączków
y- cena ciastek
z - cena drożdżówek
s - cena sernika

5p+2f+4d+0,4s


zad 4.
t - cena jednej gałki lodów truskawkowych
s - cena jednej gałki lodów śmietankowych
20-(4t+2s)


zad 5.
500*x-0,1*500*x = 500x-50x = 450x zł


zad 6.
x - zysk na jednej gałce lodów
2200*(0,9+0,9*x)